Vad behöver man tänka på med referenser?

Kaj Boving

När man söker nytt jobb är det en bra tanke att börja tänkta kring referenser. Har jag några referenser? Vad kommer de säga om mig? Och varför är det så viktigt med referenser? Är bara några av de frågor man bör ställa sig. Här går vi igenom lite frågeställningar som kan vara bra att ha koll på när det kommer till referenser.

 

Har du några referenser?

Har du inte jobbat tidigare kan det vara svårt med referenser men man kan alltid ta någon lärare eller kanske få någon praktikplats där man kan skaffa sig en referens. Då det kan vara avgörande med bra referenser om det står mellan dig och en till kandidat.

 

Behöver jag ange referenser i mitt CV?

Jag vet att vissa arbetsgivare chansar eller slarvar med det men flertalet lägger stor vikt på referenser. Som arbetssökande ska du vara väl förberedd och ha dina referenser på plats. Redan i ditt CV ska du ange att du har referenser. Du behöver inte namnge referenserna i ditt CV, men skriv att ”referenser lämnas gärna på begäran”.

 

Vet du vad dina referenser kommer att säga?

Det kan vara en god idé att fråga din referens vad hen tycker är dina starka, respektive svaga sidor. Jag frågar ofta mina kandidater vad de tror att referenserna kommer att säga och det ger ett proffsigt intryck om ni har samma bild om din arbetsinsats.

 

Vem ska man ange som referens?

Helst ska det vara närmaste chefen man lämnar. Om man inte kan det så bör man ha en bra anledning till varför. Visst kan en kollega ge en bra bild, men ofta ringer man dem för att komplettera chefens referens. Jag ser gärna att man har referenser från varje anställning man haft. Normalt ringer jag på de två senaste anställningarna har man referenser från alla sina tidigare anställningar så ger det ett mycket bra intryck

Om man står utan arbetslivserfarenhet kan en lärare fungera bra.

 

Övriga tips kring referenser.

– Vidtala dina referenser att du söker jobb och att en rekryterare kan höra av sig.
– Lämna rätt telefonnummer till rekryteraren. Kanske har din referens bytt jobb.
– Vet du med dig att du antagligen kommer att få mindre bra referenser så berätta det för  rekryteraren och anledningen till det. Inga bortförklaringar dock!
– Vårda dina referenser. Bra referenser hjälper dig att få jobbet!

 

Sammanställning

Ja det är viktigt med referenser men det är minst lika viktigt att ha koll på vad ens referenser tycker och kommer säga om dig.

Tillbaka till bloggen