Kan det finnas arbetsbrist och hög arbetslöshet samtidigt?

Kaj Boving

Jag har jobbat med rekrytering sedan 1988, under denna tid har det varit arbetsbrist och arbetslöshet samtidigt så länge jag kan minnas.

Det kommer naturligtvis vara så i 25 år till. När jag drev bemanningsföretaget Arvako i början av 90 talet sökte vi duktiga truckförare. De skulle ha huvudet påskruvat åt rätt håll, komma i tid, ha truckkort, var villiga att kunna åka till typ jordbro samt kunna börja jobba i morgon. Utmaningen var att de som kunde allt, de hade ofta redan jobb.

Idag så söker driver jag Thalamus som arbetar med konsulttjänster och rekrytering inom IT & teknik. 25 år senare och samma problematik kvarstår. Vi söker supporttekniker med minst 2 års erfarenhet, som har huvudet påskruvat åt rätt håll, relevant utbildning och kan börja jobba NU. Samma problematik nu som för 25 år sedan, fast med en annan kompetens.

Problemet är att alla letar efter samma kompetens. Du måste/bör ha erfarenhet för att få jobb och de med erfarenhet har ju redan jobb; ett moment 22.

Trist men sant och jag har tyvärr ingen lösning men kan konstatera att vissa kan välja och vraka mellan jobben medan andra tyvärr står utanför arbetsmarknaden.

 

Hur kommer detta sig då?
Vi som arbetar med rekrytering får ofta en önskelista av våra kunder. Man ska ha rätt utbildning och rätt erfarenhet. Du ska ha många bollar i luften, vara flexibel, innovativ, trevlig, kreativ, lojal, bra ledaregenskaper, kunna allt från dag ett, ha bra svenska och ha ett rimligt löneanspråk.

Vårt jobb är att förklara för våra kära kunder att de ska hitta någon som inte kan allt från dag ett, då det är viktigt att utvecklas för att trivas på jobbet och stanna längre.

Är det verkligen så viktigt att kunna svenska? Det finns många kompetenta nysvenskar som står utanför arbetsmarknaden för att de inte kan svenska ordentligt. Var lär man sig språk bäst? På en kurs med andra som inte talar svenska förutom läraren eller i dagligt jobb, fikarum, möten där andra talar svenska? (Naturligtvis måste man ha grundkunskaper först.) En del kan inte få jobb för att de inte kan svenska och de lär sig inte svenska för att de inte har jobb. Moment 22 igen.

 

Summering

Ja det kan vara arbetsbrist och hög arbetslöshet samtidigt. Då de saknas personer med rätt kompetens för de jobb som det är arbetsbrist inom. Det finns ingen enkel lösning förutom att arbetsmarknaden måste anpassa sig, kolla på sina krav och försöka använda sig av den arbetskraft som finns. Samtidigt som arbetstagaren måste vara bered på att utvecklas för att kunna passa in på de jobben som eftersöks. Tillsammans kan vi minska både arbetslösheten och arbetsbristen.

Tillbaka till bloggen