Vad behöver jag tänka på inför intervjun?

Kaj Boving

Efter att ha rekryterat i 15 år så har jag stött på många olika stilar när någon ska på intervju. Så jag tänkte dela med mig av saker jag tycker är viktigt att ha koll på. Första intrycket spelar mycket stor roll och intervjun börjar i princip från att du kliver in i lokalen. Det är därför viktigt att förbereda sig för situationen innan intervjun ens har börjat.

Så här kommer några viktiga punkter och tips på saker att tänka på:

  1. Är man försenad ringer man i god tid innan och meddelar sin försening. (Saker kan hända så man kommer försent men det finns ingen bortförklaring varför man inte hör av sig).
  2. Man kommer i lagom tid innan intervjun, 5-10 minuter innan, inte en timme innan. (Kommer du ”förtidigt”, ta en promenad runt kvarteret och förbered dig på intervjun).
  3. Man har inte med sig kompisen eller familjemedlemmen som hänger runt i lokalerna under intervjun. (De får gärna hänga med men låt dem ta en promenad medan du går in).
  4. Man presenterar sig när man kommer in och vet vem man ska träffa. (Artighet och att ha koll visar på att man är seriös och vill ha jobbet).
  5. Man är trevlig mot personen som tar emot vid dörren även fast det inte är rekryteraren.
  6. Man tänker på hur man ser ut, dvs. kammat håret, tvättat händer och naglar, rengjort skorna samt tagit på sig hela och rena kläder. Det är även att föredra att inte röka precis innan intervjun.

Har man klarat dessa steg har du fått en god start och gett rekryteraren en bra bild av dig innan intervjun ens startat. Så förbered dig inte bara på frågor angående ditt CV och hur du ska bete dig i intervjurummet, utan tänk även på dessa bitar.

 

Tillbaka till bloggen